Здравје

Зошто ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ ја зголемува и влошува ИНФЛАМАЦИЈАТА?
Зошто ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ ја зголемува и влошува ИНФЛАМАЦИЈАТА?
Др Митов

Загадениот воздух е сериозен проблем кој влијае на речиси секој аспект од здравјето. Денес, ќе зборуваме за неговото влијание врз инфламацијата, односно како и зошто штетните честички во воздухот го з...

ЦРЕВНА ВИРОЗА КАЈ ДЕТЕ: Како се препознава и колку трае
ЦРЕВНА ВИРОЗА КАЈ ДЕТЕ: Како се препознава и колку трае
Педијатар

Цревните вирози се чести во текот на целата година, а најмногу се јавуваат во градинки, училишта и спортски активности каде што децата се во близок контакт. Ги предизвикуваат различни вируси, како ро...

ВОДА СО МАЛКУ ЗАЧИНИ – ПИЈАЛОК ШТО ГО ЗАБРЗУВА МЕТАБОЛИЗМОТ, СОГОРУВА МАСТИ И ГО РЕГУЛИРА АПЕТИТОТ
ВОДА СО МАЛКУ ЗАЧИНИ – ПИЈАЛОК ШТО ГО ЗАБРЗУВА МЕТАБОЛИЗМОТ, СОГОРУВА МАСТИ И ГО РЕГУЛИРА АПЕТИТОТ
Панацеа

Додавањето малку зачини во вашата исхрана може да има позитивно влијание врз вашето здравје. Истражувањата покажаа дека капсаицинот, активната супстанца од каенскиот пипер, носи бројни придобивки за т...

Шмекот на зачинските билки
Шмекот на зачинските билки
Градина

Зачинските и ароматичните билки на секое јадење му даваат нов „шмек“, го прават поинакво, но неговата посебна вредност е оти има и лековити својства, особено ако е набрано свежо. Да не заборавиме ...

Ја чисти крвта и црниот дроб за само 3 дена, доволно е една лажичка дневно
Ја чисти крвта и црниот дроб за само 3 дена, доволно е една лажичка дневно
Денар

Една лажичка од овој зачин секое утро ги топи мастите, го брише заморот и го чисти црниот дроб и крвта за само 3 дена – природно и брзо. Замор без причина, сива кожа, надуен стомак – н...

Џем, пекмез или мармалад – која е разликата?
Џем, пекмез или мармалад – која е разликата?
Gostivar Press

Можеби ги мачкаме на парче леб или палачинки секој ден, но малкумина ја знаат разликата помеѓу џемот, пекмезот и мармаладот. Сите три се направени од овошје, но се разликуваат по состав, количина на ...

Болести што најчесто се пренесуваат преку допир: Безопасното ракување, доколку има вируси или бактерии на рацете, може да доведе до сериозни здравствени компликации
Болести што најчесто се пренесуваат преку допир: Безопасното ракување, доколку има вируси или бактерии на рацете, мож...
Екран

Можете да го добиете вирусот на грип со допирање на контаминирани површини, а потоа со допирање на устата, носот или очите. Секој ден, без размислување, доаѓаме во контакт со безброј површини и предме...

Недостатокот на овие витамини и минерали значително влијае врз здравјето на мозокот
Недостатокот на овие витамини и минерали значително влијае врз здравјето на мозокот
Точка

Затоа му е неопходен постојан внес на хранливи материи — особено витамини — за да остане остар и стабилен. Кога недостасуваат клучни витамини, менталните функции ослабуваат, што може да доведе до проб...

Инфарктот и мозочниот удар не настануваат без предупредување: Кардиолог тврди дека во 99 отсто од случаите им претходат овие 4 ризик фактори
Инфарктот и мозочниот удар не настануваат без предупредување: Кардиолог тврди дека во 99 отсто од случаите им претход...
Точка

Инфарктот и мозочниот удар се состојби кои можат во поголема мера да се спречат со контрола на четири ризик фактори. Новото истражување потврдува дека во 99 отсто од случаите следните ризик фактори п...

Ноември е месец за едноставни здрави промени кои секој маж може да ги направи
Ноември е месец за едноставни здрави промени кои секој маж може да ги направи
Радар

Секоја година, со доаѓањето на ноември, разговорите за машкото здравје стануваат погласни. И тоа не затоа што се бара голема промена одеднаш, туку затоа што мажите премногу често ја ставаат својата б...

Како ултра-преработената храна им штети на нашите органи – не сме создадени да ја јадеме
Како ултра-преработената храна им штети на нашите органи – не сме создадени да ја јадеме
Денар

Високо преработената храна (UPF) ги оштетува сите главни органи на човечкото тело и претставува сериозна закана за глобалното здравје, според најголемиот светски преглед на истражувања објавени во сп...