Култура

„Приказни од петка“ - нова книга на Соња Гиздавиќ
„Приказни од петка“ - нова книга на Соња Гиздавиќ
МКД

Соња Драгољуб Гиздавиќ е познато новинарско име, таа целиот свој работен век го помина во националната МРТ како новинар и уредник на програми и автор на бројни документарни емисии. Гиздавиќ е авт...

Рамбо Амадеус е во Скопје за својот концерт во Филхармонија, можно е да сними и нова песна!
Рамбо Амадеус е во Скопје за својот концерт во Филхармонија, можно е да сними и нова песна!
КулАрт

Скопје, 6 декември 2022 Непосредно пред својот прв концерт во Филхармонија, во четврток на 8 декември, црногорскиот артист Рамбо Амадеус и претставници од организаторот, ЗЏМ денес се сретнаа со новина...

Јадранка Клисарова гостуваше во ОУ “Александар Македонски”
Јадранка Клисарова гостуваше во ОУ “Александар Македонски”
КулАрт

ден 06.12.2022 годинаа во ООУ “Александар Македонски” учениците од трето одделение ја обработуваа лектирата “Децата од нашето училиште” , од авторот Јадранка Клисарова. На покана од одделенските наст...

Дела на Владимир Лукаш изложени во штипскиот Центар за култура
Дела на Владимир Лукаш изложени во штипскиот Центар за култура
Вечер

Четири дела на Владимир Лукаш денеска се изложени во „Галерија 22“ во Центарот за култура „Ацо Шопов“- Штип. Уметникот за овие дела информираше дека работел една недела, спотано, а димензиите...

Настан за собирање средства за „Под земја полесно се дише“
Настан за собирање средства за „Под земја полесно се дише“
Радио МОФ

„Две години подоцна… Ви најавуваме дека оваа година подземните гаражи под плочник, повторно ќе бидат сведок на олеснато фестивалско дишење. После (не по наша волја) две годишна пауза, Под земја полесн...

Ора што обединуваат и легендарни песни што не се забораваат: Концерт на АКУД „Мирче Ацев“ за 73. роденден
Ора што обединуваат и легендарни песни што не се забораваат: Концерт на АКУД „Мирче Ацев“ за 73. роденден
Вечер

Традиционалниот генерациски концерт на КУД „Мирче Ацев“, 73. по ред, ќе ја претстави програмата „која за прв пат се изведува во Македонија“. Како што ќе каже самиот уметнички директор на АКУД...

Промоција на ревијата „Стожер“ на ДПМ
Промоција на ревијата „Стожер“ на ДПМ
Вечер

Во Друштвото на писателите на Македонија ќе биде промовирана ревијата „Стожер“ за 2022 година. На промоцијата ќе се обратат Христо Петрески, претседател на ДПМ и Славчо Ковилоски, главен и од...

Српската издавачка куќа „Лагуна“ ги објави српските верзии од книгите на „Светот на Биби“
Српската издавачка куќа „Лагуна“ ги објави српските верзии од книгите на „Светот на Биби“
Деца

Најголемата издавачка куќа во Србија, „Лагуна“, ги објави изданијата од „Светот на Биби“ на српски јазик. Сега, српските читатели имаат можност да ги читаат книгите „Бонтон за деца“, „Светот на Биби о...