Наука

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Раѓање и смрт на двајца големи поети – во Пиринска Македонија е роден Н. Ј. Вапцаров, во Скопје почина Блаже Конески
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Раѓање и смрт на двајца големи поети – во Пиринска Македонија е роден Н. Ј. Вапцаров, во Скопје почин...
Денешен Весник

Денешниов ден во македонската историја и литератира е запишан како роденден на македонскиот поет Никола Јонков Вапцаров и ден за сеќавање на смртта на македонскиот поет и лингвист, академик Блаже Коне...

По колку нови ѕвезди добива во просек Млечниот Пат секоја година?
По колку нови ѕвезди добива во просек Млечниот Пат секоја година?
Емитер

Повеќето ѕвезди кои се формираат се ѕвезди со релативно мала маса, помала од таа на нашето Сонце. Всушност, најчестиот вид ѕвезди во нашата галаксија се црвени џуџиња. Во просек, очекуваме 6 до 7 ново...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Младата партизанка Невена Георгиева Дуња загина во борба со бугарскиот фашистички окупатор за слободна Македонија
НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Младата партизанка Невена Георгиева Дуња загина во борба со бугарскиот фашистички окупатор за слободн...
Денешен Весник

На денешен ден во 1942 година, кај велешкото село Папрадиште, партизанскиот одред „Димитар Влахов“ беше нападнат од бугарската окупаторска полиција. Седумнаесетгодишната партизанка Невена Георгиева – ...

ГРУЕВСКИ: Заземањето на Ќустендил во 1922 година од ВМРО, во акцијата предводена од Тодор Александров и Панчо Михајлов – Чавдар
ГРУЕВСКИ: Заземањето на Ќустендил во 1922 година од ВМРО, во акцијата предводена од Тодор Александров и Панчо Михајло...
Денешен Весник

Во историјата на македонската револуционерна борба за слобода периодот од 4 и 5 декември 1922 година е значаен по привременото завземање на Ќустендил од силите на Внатрешната Македонска Револуционерн...

ВИДЕО: Израел успешно го тестира системот Iron Dome за употреба на море
ВИДЕО: Израел успешно го тестира системот Iron Dome за употреба на море
USB

Користиме колачиња за оптимизирање на страницата. Некои од колачињата се од суштинско значење за работата на страницата, а други помагаат да ја подобриме оваа интернет страница и вашето корисничко иск...

НАСА го избра Starship за својата втора мисија за слетување на Месечината
НАСА го избра Starship за својата втора мисија за слетување на Месечината
USB

Користиме колачиња за оптимизирање на страницата. Некои од колачињата се од суштинско значење за работата на страницата, а други помагаат да ја подобриме оваа интернет страница и вашето корисничко иск...

Роботите контролирани со VR технологија можат да им помогнат на повредените војници
Роботите контролирани со VR технологија можат да им помогнат на повредените војници
USB

Користиме колачиња за оптимизирање на страницата. Некои од колачињата се од суштинско значење за работата на страницата, а други помагаат да ја подобриме оваа интернет страница и вашето корисничко иск...

Научниците открија мистериозна црна дупка која ја насочува светлината директно кон Земјата
Научниците открија мистериозна црна дупка која ја насочува светлината директно кон Земјата
Центар

Мистериозниот и неверојатно интензивен излив на видлива светлина што дојде кон Земјата дојде од црна дупка директно кон нас, велат астрономите. Откритието го претставува „најдалечниот“ таков наста...