Технологија

СЕМ АЛТМАН ЗАПОЧНА СО ОБУКА НА НОВ ВОДЕЧКИ AI МОДЕЛ: OpenAI сака вештачката интелигенција да руши уште граници
СЕМ АЛТМАН ЗАПОЧНА СО ОБУКА НА НОВ ВОДЕЧКИ AI МОДЕЛ: OpenAI сака вештачката интелигенција да руши уште граници
Денар

Напредниот систем за вештачка интелигенција(AI) ќе го наследи GPT-4, напојуван од ChatGPT. Компанијата исто така создаде нов безбедносен комитет за справување со ризиците со вештачка интелигенција по...

Научниците открија една од најголемите тајни поврзани со Чернобил (ВИДЕО)
Научниците открија една од најголемите тајни поврзани со Чернобил (ВИДЕО)
Конект

Дивите свињи од Чернобил со години се мистерија. Додека радиоактивноста на елените во областа очекувано се намалила во текот на децениите, радиоактивноста на дивата свиња останала изненадувачки висока...

Сајбер-криминалците имаат нов малициозен софтвер кој може да го ограби секој банкомат во Европа
Сајбер-криминалците имаат нов малициозен софтвер кој може да го ограби секој банкомат во Европа
Точка

Продавачот на малициозен софтвер, исто така, тврди дека малверот на EU ATM може да „заработи“ до 30.000 евра по банкомат. Продавачот го нуди малициозниот софтвер за месечна претплата и почетна претпла...

Во Германија почна да се точи сосема нов тип на дизел. Еве за какво гориво станува збор
Во Германија почна да се точи сосема нов тип на дизел. Еве за какво гориво станува збор
Независен

Новото дизел гориво HVO100 почна да се продава на бензинските пумпи во Германија. Јаглеродниот отпечаток на новото гориво е значително подобар од оној на конвенционалниот дизел, но затоа и HVO100 е ма...

Збогум финансиски експерти? Ново истражување тврди дека вештачката интелигенција е поуспешна во финансиските вложувања
Збогум финансиски експерти? Ново истражување тврди дека вештачката интелигенција е поуспешна во финансиските вложувања
Точка

Новото истражување на американските научници ја нагласува супериорноста на „ChatGPT“ на „OpenAI“ над човечките финансиски аналитичари. Истражувањето кое го спровела Бизнис школата „Booth“ на Универзит...

Nothing подготви специјално издание на Phone (2a) смартфонот
Nothing подготви специјално издание на Phone (2a) смартфонот
Конект

По неколкудневни шпекулации, Компанијата Nothing официјално го претстави Nothing Phone (2a) Special Edition. Ова е производ на Nothing со најмногу бои досега, бидејќи содржи црвена, жолта и сина нијан...

Австралија Експо ќе се одржи овој петок во Скопје – Побрзајте, резервирајте го вашето место и обезбедете квалитетно универзитетско образование во Австралија 
Австралија Експо ќе се одржи овој петок во Скопје – Побрзајте, резервирајте го вашето место и обезбедете квалитетно у...
Центар

Изборот на квалитетно универзитетско образование, често знае да биде тежок и збунувачки, особено за помладите генерации, чија кариерна иднина зависи токму од нивниот избор на факултетско образование.&...

YouTube почнува целосно да ги прескокнува видеата за корисниците на блокери на реклами
YouTube почнува целосно да ги прескокнува видеата за корисниците на блокери на реклами
Конект

YouTube ги засилува напорите против блокерите на реклами, тестирајќи забавување на вчитувањето на видеата и прескокнување до крај. Дознајте како реагираат корисниците и пронаоѓаат решенија YouTube во ...

Вулканите на Венера можеби сѐ уште се активни
Вулканите на Венера можеби сѐ уште се активни
Емитер

Астрономите пронајдоа докази за присуство на протоци од вулканска лава на површината на Венера, што укажува на тоа дека планетата можеби е сè уште вулкански активна. Откритието на проток од вулканска ...

Apple планира голем редизајн на Face ID системот за iPhone 16
Apple планира голем редизајн на Face ID системот за iPhone 16
Конект

Извештај открива дека Apple би можел да го воведе Face ID системот под екранот на iPhone 16, заедно со нови камери и A18 чип , и покрај почетните гласини за одложување до 2025 година Новиот извештај з...