Економија и Бизнис

Galaxy AI доаѓа на новиот Galaxy Watch и дополнително ги мотивира корисниците да го следат своето здравје
Galaxy AI доаѓа на новиот Galaxy Watch и дополнително ги мотивира корисниците да го следат своето здравје

Samsung ја започна ерата на мобилна вештачка интелигенција на почетокот на оваа година со воведувањето на серијата Galaxy S24 и е посветен на...

Во 2022 година околу половина од вкупниот извоз и увоз направен од првите 50 претпријатија
Во 2022 година околу половина од вкупниот извоз и увоз направен од првите 50 претпријатија

Повеќе од 90 отсто од вкупната стоковна размена на земјава во 2022 година е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки...

Австралија Експо ќе се одржи овој петок во Скопје – Побрзајте, резервирајте го вашето место и обезбедете квалитетно универзитетско образование во Авст…
Австралија Експо ќе се одржи овој петок во Скопје – Побрзајте, резервирајте го вашето место и обезбедете квалитетно у...
Економија и Бизнис

Изборот на квалитетно универзитетско образование, често знае да биде тежок и збунувачки, особено за помладите генерации, чија кариерна иднина...

Усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2025 – 2027 година
Усвоен Стратегискиот план на Народната банка за периодот 2025 – 2027 година
Економија и Бизнис

Стратегискиот план на Народната банка е поставен под мотото „Централна банка којашто придонесува за градење стабилна, одржлива и зелена еконо...

Кинеските туристи ги избираат домашните дестинации
Кинеските туристи ги избираат домашните дестинации
Економија и Бизнис

Кинеските патници повеќе ги избираат домашните туристички дестинации, отколку да патуваат во странство. Само 14 отсто од кинеските  домаќинст...

Народната банка и другите финансиски регулатори во соработка со Стопанската комора на Македонија со активност за поддршка на посредувањето
Народната банка и другите финансиски регулатори во соработка со Стопанската комора на Македонија со активност за подд...
Економија и Бизнис

Шеста работна средба на регулаторите, приватниот и граѓанскиот сектор за следење на спроведувањето на Стратегијата за финансиска едукација и ...

Турција е најголемиот европски производител на струја од јаглен
Турција е најголемиот европски производител на струја од јаглен
Економија и Бизнис

Во првите четири месеци во 2024 година, Турција стана најголем европски производител на електрична енергија со користење на јагленот. Термоел...

Во САД расте просечната старост на автомобилите
Во САД расте просечната старост на автомобилите
Економија и Бизнис

Просечната старост на возилата кои ги користат американските граѓани достигна  рекордно ниво и изнесува 12,6 години. Просечната старост ...

Потрошувачката на природен гас во ЕУ е на најниско ниво
Потрошувачката на природен гас во ЕУ е на најниско ниво
Економија и Бизнис

Побарувачката за природен гас во Европската Унија во 2023 година е намалена за 7,4 отсто  и достигна 12,72 милиони тераџули, објави Евростат....

Уникатен пристап до секој член – Триглав пензиско друштво одбележа пет години постоење
Уникатен пристап до секој член – Триглав пензиско друштво одбележа пет години постоење

Триглав пензиско друштво АД денеска одбележа пет години постоење. На свеченоста беше истакнато дека во овие пет години, Триглав пензиско друш...

Хрватската економија расте побрзо од просекот на ЕУ
Хрватската економија расте побрзо од просекот на ЕУ

Државниот завод за статистика на Хрватска ги објави прелиминарните проценки за растот на националниот бруто домашниот производ (БДП) од 3,9 о...

Да зборуваме отворено за женското здравје и менструалниот циклус!
Да зборуваме отворено за женското здравје и менструалниот циклус!

Меѓународниот ден на акција за здравјето на жените, кој се слави на 28 мај, а кој воедно е и светски ден на менструалната хигиена ќе го означ...