Др Митов

Магнезиум комплекс за ОСТЕОПОРОЗА
Магнезиум комплекс за ОСТЕОПОРОЗА
Др Митов

Со напредокот на медицината, лекарствата и терапиите за разни заболувања, животниот век на човекот значително е продолжен. Но, ова со себе носи и повеќе предизвици. Помеѓу нив посебно се издвојува про...

СТРАВОТ е природна човекова ЕМОЦИЈА, кога станува ПРОБЛЕМ?
СТРАВОТ е природна човекова ЕМОЦИЈА, кога станува ПРОБЛЕМ?
Др Митов

Сите сме свесни дека модерниот начин на живот со себе носи прилично зголемен ризик од хроничен стрес. На тема стрес сме зборувале повеќе пати – Како стресот е поврзан со имуниот одговор, како мо...

Екстракт од АШВАГАНДА – корисен за подобрување на КОНЦЕНТРАЦИЈАТА и менталното здравје!
Екстракт од АШВАГАНДА – корисен за подобрување на КОНЦЕНТРАЦИЈАТА и менталното здравје!
Др Митов

Веќе имаме зборувано за извонредниот ефект на ашвагандата во поглед на справувањето со стресот, како и за подобрување на либидото. Во денешната статија, ќе се задржиме малку повеќе на позитивниот ефек...

Зошто е големината на ПОРЦИИТЕ важен аспект од исхраната за ДИЈАБЕТИЧАРИТЕ?
Зошто е големината на ПОРЦИИТЕ важен аспект од исхраната за ДИЈАБЕТИЧАРИТЕ?
Др Митов

Во светски рамки, се проценува дека секој единаесетти човек страда од дијабет. Дополнително загрижувачки е што ваквата енормна бројка е во постепен, благ раст. Секоја година бројот на дијабетичари се ...

ЈАТКИ – ,,МАСНА” храна за СЛАБЕЕЊЕ? 3 причини зошто+СОВЕТИ за контролирање на порциите!
ЈАТКИ – ,,МАСНА” храна за СЛАБЕЕЊЕ? 3 причини зошто+СОВЕТИ за контролирање на порциите!
Др Митов

Различните јаткасти плодови се нераскинлив дел од она што значи здрав начин на исхрана. Станува збор за плодови со извонредна микро, но и макронутритивна вредност. Тие се извор на бројни витамини, мин...

Не е сеедно каде имаме вишок килограми! На струкот или на бутовите, што е поопасно?
Не е сеедно каде имаме вишок килограми! На струкот или на бутовите, што е поопасно?
Др Митов

Добро е познато дека вишокот масни наслаги околу струкот може да го зголеми ризикот од развивање на различни заболувања, како дијабет тип 2 или срцеви заболувања. Но, едно истражување неодамна објавен...

МЛАДИТЕ не се „имуни“ на проблеми со КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ!
МЛАДИТЕ не се „имуни“ на проблеми со КАРДИОВАСКУЛАРНОТО ЗДРАВЈЕ!
Др Митов

Постои можеби погрешен начин на размислување дека кардиоваскуларното здравје се влошува и е загрозено само кај повозрасните лица. Често се потценува состојбата кај младите и се игнорираат голем број н...

Што ја ПОДОБРУВА, а што ја влошува АПСОРПЦИЈАТА на ЖЕЛЕЗОТО?
Што ја ПОДОБРУВА, а што ја влошува АПСОРПЦИЈАТА на ЖЕЛЕЗОТО?
Др Митов

Често слушаме и среќаваме здравствени препораки кои велат дека клучот на здравата исхрана лежи во разновидноста. Имено, поголемата разновидност значи внес на секакви типови храна од повеќе различни гр...

КАЛИНКА – Афродизијак со бројни бенефити за здравјето!
КАЛИНКА – Афродизијак со бројни бенефити за здравјето!
Др Митов

Помеѓу другата свежа, здрава храна, раната есен е препознатлива по своите сочни калинки. Калинката е уникатна овошка која потекнува од Блискиот Исток и пределот на Медитеранот, а за среќа расте и се о...

Дали честата ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ се асоцира и со намалено ВОСПАЛЕНИЕ?
Дали честата ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ се асоцира и со намалено ВОСПАЛЕНИЕ?
Др Митов

Вежбањето и редовната физичка активност се дел од т.н здрави животни навики. Редовно зборуваме на нашиот блог за бројните придобивки од вежбањето, како и за неговата важност и неопходност. Имено, физи...

Спиење со АСТМА – како да си помогнеме да имаме поквалитетен СОН?
Спиење со АСТМА – како да си помогнеме да имаме поквалитетен СОН?
Др Митов

Редовниот, квалитетен сон има клучна улога во одржувањето на нашето целокупно здравје. Често зборуваме на нашиот блог за спиењето, а тоа воглавно се должи на недоволното внимание кои луѓето го посвету...

Премногу сирење = Рецепт за замастен црн дроб!
Премногу сирење = Рецепт за замастен црн дроб!
Др Митов

Црниот дроб е вториот најголем орган во телото и орган коj извршува над 500 значајни функции. Меѓу многуте функции, тој ги обработува хранливите материи од храната и пијалаците и ги филтрира потенција...