Работник

Два роботи им помагаат на вработените во болница во Словенија
Два роботи им помагаат на вработените во болница во Словенија
Работник

Словенечката општа болница во Градец доби нов робот, кој заедно со својот претходник им помагаат на вработените во физички захтевните задачи. Станува збор за ист робот како тој што веќе се користи во ...

И „PepsiCo“ се приклучува кон компаниите кои отпуштаат
И „PepsiCo“ се приклучува кон компаниите кои отпуштаат
Работник

„PepsiCo“ отпушта вработени во седиштето на своите оддели за храна и пијалоци во Северна Америка, што е знак дека корпоративното стегање на ременот се протега надвор од технологијата и медиумите, спор...

Пари од Посебниот фонд за подобрување на условите за вработување и работење на инвалидните лица за мерки за вработување невработени лица
Пари од Посебниот фонд за подобрување на условите за вработување и работење на инвалидните лица за мерки за вработува...
Работник

Владата, на вчерашната седница донесе Одлуката за користење на неискористените средства од Посебниот фонд за подобрување на условите за вработување и работење на инвалидните лица и за финансирање на м...

Регулаторот на ЕУ заклучи: Двовалентната вакцина може да ја користат невакцинирани деца и возрасни
Регулаторот на ЕУ заклучи: Двовалентната вакцина може да ја користат невакцинирани деца и возрасни
Работник

Европската агенција за лекови денеска соопшти дека нејзината работна група за итни случаи заклучила дека двовалентната РНК вакцина против Ковид може да ја користат невакцинирани деца и возрасни. Регул...

Стојаноска: Покачување плата во услови кога инфлацијата кај храната е 30 отсто е неопходност, а не расипништво
Стојаноска: Покачување плата во услови кога инфлацијата кај храната е 30 отсто е неопходност, а не расипништво
Работник

„Продолжува расправата по амандманите на Комисијата за финансирање и буџет, а СДСМ и понатаму ги одбива предлозите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата кои се на барање на граѓаните“ изјави Дафина Стојаноска, ...

ЕСМ: Училиштата и водостопанствата до 20 декември можат да се пријават за субвенционирана струја
ЕСМ: Училиштата и водостопанствата до 20 декември можат да се пријават за субвенционирана струја
Работник

Од вкупно регистрирани 474 јавни основни и средни училишта во државата, за снабдување со субвенционирана електрична енергија преку „ЕСМ продажба“ се пријавиле 309 училишта со вкупно 869 броила и тие о...

„Алкалоид“ пушти во употреба нова инвестиција вредна 720.000 евра
„Алкалоид“ пушти во употреба нова инвестиција вредна 720.000 евра
Работник

Новите лаборатории за контрола на квалитетот, истражување, развој и за регистрации се организирани на простор од 400 м², во производствениот сегмент за козметички производи на локалитетот во Ѓорче Пет...

600-700 ЕВРА ПЛАТА за почетник во ИТ компании, на приватно повеќе се заработува од државно
600-700 ЕВРА ПЛАТА за почетник во ИТ компании, на приватно повеќе се заработува од државно
Работник

Платите во приватниот сектор се многу поголеми од јавниот сектор. Имате ИТ компании каде што најниската плата е околу 600-700 евра за почетник, а понатаму согласно работното искуство на младите, плати...

Скопје под блокада додека СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ меѓусебно се обвинуваат
Скопје под блокада додека СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ меѓусебно се обвинуваат
Работник

Продолжува блокадата на крстосниците кај Мавровка, Црвен Крст и на Илинденска кај потегот од фонтана до СЦ „Борис Трајковски“ откако автобусите на приватните превозници останаа паркирани и утринава. П...

ИДУЕП дебата: Се подготвува законска можност за работа од далечина, државата мора да ги вклучи младите и да креира мерки кои ќе ги мотивираат да останат во земјата
ИДУЕП дебата: Се подготвува законска можност за работа од далечина, државата мора да ги вклучи младите и да креира ме...
Работник

Младите луѓе сакаат флексибилно работно време, работа од далечина и услови за квалитетен живот по нивна мерка, а државата треба поактивно да ги вклучи во носењето одлуки и креирање политики со цел да ...

СПМ бара зголемување на платите на полициските службеници за 10 %
СПМ бара зголемување на платите на полициските службеници за 10 %
Работник

Синдикатот на Полиција во Македонија- СПМ упатува апел до сите пратеници во Собранието на Република Македонија, без разлика кој го има поднесено анандманот, берем еднаш да се обединат и да подржат пок...

Зошто добрата вест за намалувањето на пушењето е лоша вест за противниците на пушењето?
Зошто добрата вест за намалувањето на пушењето е лоша вест за противниците на пушењето?
Работник

Од активистички и државни организации и институции кои се борат за благородни цели како што се здравјето на луѓето, животните и планетата, би било логично да се очекува да ги поздрават вестите кои пок...