Р.С. Европа

Курти за РСЕ: Ситуацијата на северот можеше да ескалира во вооружен конфликт
Курти за РСЕ: Ситуацијата на северот можеше да ескалира во вооружен конфликт
Р.С. Европа

Според Курти, барикадите кои биле поставени на патиштата во северно Косово биле поставени на тој начин што можело да се пука во возила и лица кои минуваат низ таа област. Курти вели дека на средбата ш...

Јовановиќ – Оданочувањето на хонорарците е тешка катастрофа
Јовановиќ – Оданочувањето на хонорарците е тешка катастрофа
Р.С. Европа

Такво нешто сакаше да направи и Груевски, односно Ставрески во 2014 и тогаш сегашната влада протестираше против тоа и сега истата таа влада што протестираше против даночењето на хонорарците, вели дека...

Плаќачите ќе плаќаат уште поголеми даноци
Плаќачите ќе плаќаат уште поголеми даноци
Р.С. Европа

Најголемите даноци се воведувале за време или по секоја голема криза, како после големите војни или за време на „Големата депресија“, вели Бранимир Јовановиќ од Виенскиот институт за меѓународни еконо...

Во Украина се исцртуваат нови борбени линии: поглед кон југ
Во Украина се исцртуваат нови борбени линии: поглед кон југ
Р.С. Европа

Долги конвои руски воени камиони, тенкови, артилерија и друго оружје се оддалечуваат од украинскиот регион Донбас, и се упатуваат југозападно -- и во барем еден случај, северозападно од пристаништето ...

Најскапи или најевтини горива во регионот?
Најскапи или најевтини горива во регионот?
Р.С. Европа

Нашите граѓани, барем оние што ја следат Радио Слободна Европа на македонски, како да не им веруваат на податоците на црногорското Министерство за капитални инвестиции дека Македонија и Црна Гора има...

Зимава ќе штедат само богатите, а другите ќе мрзнат во „шупливи“ објекти
Зимава ќе штедат само богатите, а другите ќе мрзнат во „шупливи“ објекти
Р.С. Европа

Цената на енергијата расте, властите велат дека будно ја следат ситуацијата, а граѓаните стравуваат - дали се згреат зимава во домовите што пропуштаат половина од топлината и без можност за ставање со...

Лахтов – Со критичко размислување против дезинформациите
Лахтов – Со критичко размислување против дезинформациите
Р.С. Европа

Знаат ли македонските граѓани да разликуваат вистинска вест од дезинформација? За разлика од претходно кога имавме многу помал број на медиуми и информации или медиумски пораки коишто беа на некој на...

Кина продолжува со воените вежби во Тајван, островот ја обвинува за симулација на напад врз Тајпеј
Кина продолжува со воените вежби во Тајван, островот ја обвинува за симулација на напад врз Тајпеј
Р.С. Европа

Тајван ја обвини кинеската армија дека во саботата почналa симулација на напад на нејзиниот главен остров, додека Пекинг продолжи со одмаздата за посетата на Тајпеј на претседателката на Претставнички...

Сашо Блажес, уметник: Ја сакам несигурноста, постојаното истражување, периодичната трансформација…
Сашо Блажес, уметник: Ја сакам несигурноста, постојаното истражување, периодичната трансформација…
Р.С. Европа

Изместен од осамата на сопственото ателје како привилегија што може да си ја приушти еден творец кој одбрал да работи и твори во родниот град, Сашо Блажес некако како да го јавна бранот и реши да спод...

Ескобар: Прашањето за јазикот и идентитетот на С.Македонија не е прашање за САД
Ескобар: Прашањето за јазикот и идентитетот на С.Македонија не е прашање за САД
Р.С. Европа

Честитки за Северна Македонија, како и за Албанија за значајниот чекор што го направиле кон членството во ЕУ и поддршка за реформите и за што побрза интеграција на двете земји упати денеска специјалн...