Окно

Култура и креативност за Западен Балкан
Култура и креативност за Западен Балкан
Окно

Проектот „Култура и креативност за Западен Балкан” го распиша вториот циклус на повикот за поодршка на проекти од областа на културата и конкурентноста. повеќе

Ретроспектива на македонски аматерски кракометражни филмови
Ретроспектива на македонски аматерски кракометражни филмови
Окно

Омаж на аматерски краткометражни филмови на македонски филмски режисери. повеќе

За радостите и предизвиците на животот со инвалидитет
За радостите и предизвиците на животот со инвалидитет
Окно

Фактот дека има луѓе кои ги раскажуваат своите приказни за видливоста им помага на другите, на оние кои сè уште се обидуваат да сфатат како да го направат тоа. повеќе

Откриен „прекинувачот” за страв и начинот на кој се исклучува
Откриен „прекинувачот” за страв и начинот на кој се исклучува
Окно

Истражувањето исто така нуди одговор на прашањето зошто антидепресивите се толку често неефикасни кај луѓето кои страдаат од посттрауматско стресно нарушување. повеќе

Студентска уметничка пролет
Студентска уметничка пролет
Окно

Серија културно-едукативни настани во рамки на „Студентска уметничка пролет”. повеќе

„Џез за чудаци” во „Џези”
„Џез за чудаци” во „Џези”
Окно

„Музика за тие што пред влез оставаат храна за локалните мачки и тргнуваат во темелна потрага после секое известување за загубено милениче што ќе го забележат залепено на бандера или на поштенск...

Британскиот премиер на удар поради изборот на патики
Британскиот премиер на удар поради изборот на патики
Окно

Британскиот премиер Риши Сунак се најде на удар на британската јавност поради патиките кои ги носеше за време на едно интервју. повеќе

Натрапниците во вашиот мозок
Натрапниците во вашиот мозок
Окно

Новите медицински истражувања влеваат надеж дека деменцијата еден ден би можела да се излекува или барем да стане контролирана болест. повеќе

На маргините може да се пишува
На маргините може да се пишува
Окно

Тони Димков го водеше разговорот со Никола Гелевски, основачот и главниот уредник на порталот Окно. повеќе

Најбрзата камера во светот
Најбрзата камера во светот
Окно

Канадските научници развија ултрабрз систем за камера за фемтофотографија. повеќе

Заминувањето на Хигс
Заминувањето на Хигс
Окно

На 8-ми април почина еден од симболите на модерната физика, Питер Хигс. Светот ќе го памети по честицата која засекогаш ќе го носи неговото име, Хигсовиот бозон. повеќе

Глобалниот пазар на половна облека продолжува да расте
Глобалниот пазар на половна облека продолжува да расте
Окно

Повеќе од половина од светските потрошувачи купуваат облека од продавници за половни производи. повеќе