Ohrid News

Ковачевски: Обновливите извори на енергија се иднината на регионот, инвестициите во зелената транзиција се клучни
Ковачевски: Обновливите извори на енергија се иднината на регионот, инвестициите во зелената транзиција се клучни
Ohrid News

Република Северна Македонија како земја од Западен Балкан која е насочена кон просперитет и развој, интензивно работи на обезбедување на енергетска стабилност и независност за што има донесено мерки и...

Бочварски: Се планира инвестиција од над една милијарда евра во железничката мрежа
Бочварски: Се планира инвестиција од над една милијарда евра во железничката мрежа
Ohrid News

Финализирањето на патниот и железничкиот Коридор 8 е предизвик и нешто на кое сме силно фокусирани во овој период. Нашата цел е со регионалните партнери, Бугарија, Албанија и Италија овој Коридор да г...

Тренчевска: Доколку има потреба ќе се прошири опфатот на најранливи категории кои се дел од антикризните мерки
Тренчевска: Доколку има потреба ќе се прошири опфатот на најранливи категории кои се дел од антикризните мерки
Ohrid News

Почнувајќи од декември оваа година, најранливите категории на граѓани ќе добијат финансиска поддршка, како дел од новиот пакет антикризни мерки. Не е исклучена и можноста да се прошири опфатот на граѓ...

Глобална недела на претприемништво: Позиционирање на македонскиот екосистем во светски рамки
Глобална недела на претприемништво: Позиционирање на македонскиот екосистем во светски рамки
Ohrid News

Оваа недела, од 14-ти до 20 ноември, Стартап Ма кедонија заедно со 60 партнери организира повеќе од 45 настани за поттикнување на претприемачко образование, инклузија, креирање јавни политики во екоси...

Форум „50 години Конвенција за светско наследство на УНЕСКО“
Форум „50 години Конвенција за светско наследство на УНЕСКО“
Ohrid News

ИКОМОС Македонија денеска организира онлајн меѓународен форум „50 години Конвенција за светско наследство на УНЕСКО: Меѓународни стандарди во национален контекст“. Форумот се одржува по повод 50-годиш...