Глас на Америка

Ребалансот помина во Влада, Буџетот ќе тежи 5,8 милијарди евра
Ребалансот помина во Влада, Буџетот ќе тежи 5,8 милијарди евра
Глас на Америка

Се зголемуваат приходите, но и расходите во Буџетот, дефицитот скокна на 720 милиони евра. Јавниот долг од сегашните 62 ќе скокне на загрижувачки 68 проценти од БДП. Проекциите за економскиот раст од...

Владата ги соопшти предлозите за заменици министри до Собранието
Владата ги соопшти предлозите за заменици министри до Собранието
Глас на Америка

Пратениците треба да ги изгласаат владините предлози за да се комплетира кабинетот на премиерот Мицкоски

Прислушување на цивилите: Пакистан сè повеќе станува авторитарна држава
Прислушување на цивилите: Пакистан сè повеќе станува авторитарна држава
Глас на Америка

Пакистан сè повеќе станува авторитарна држава, велат критичарите. Владата овласти воена шпионска агенција да прислушува телефони на цивили. Од Исламабад, дописничката на Гласот на Америка од Пакистан ...

Дали на Северна Македонија ѝ е потребно враќање на задолжителното служење воен рок?
Дали на Северна Македонија ѝ е потребно враќање на задолжителното служење воен рок?
Глас на Америка

Мислам дека би требало барем три месеци да има задолжително служење воен рок, затоа што со промените кои настанаа во последно време и политичко-безбедносната ситуација треба нешто да се преземе, вели ...

Максим Ацевски, главен државен ревизор: Повеќе од 800 милиони евра годишно губи државата со иселувањето на квалитетните кадри
Максим Ацевски, главен државен ревизор: Повеќе од 800 милиони евра годишно губи државата со иселувањето на квалитетни...
Глас на Америка

Треба да имате чувство на припадност кон државата. Ако сите овие работи ги немате и немате чувство на припадност, тогаш нема потреба да бидете во јавниот сектор и нема потреба да бидете дел од нашата ...

Вековна традиција и културен белег: Три дена ечеа зурлите и тапаните на Галичка свадба
Вековна традиција и културен белег: Три дена ечеа зурлите и тапаните на Галичка свадба
Глас на Америка

Китење на невестата, гледање на момчето низ прстен, бричење на младоженецот, одење на вода, канење на мртвите и уште голем број адети поврзани со оваа свадба, која е и своевиден театар, можеа да видат...