Бизнис Инфо

Цените на закупите во Скопје делумно пораснале, како резултат, пред сè, на инфлацијата
Цените на закупите во Скопје делумно пораснале, како резултат, пред сè, на инфлацијата
Бизнис Инфо

Солидна побарувачка, голема понуда и добар промет, регистрира пазарот на недвижности во државава. Кај закупите има мал раст на побарувачката, со делумно поскапување како резултат на зголемените трошоц...

Доларот зајакна десетта недела по ред: „Не се случило 10 години“
Доларот зајакна десетта недела по ред: „Не се случило 10 години“
Бизнис Инфо

На валутните пазари вредноста на доларот се зголеми и минатата недела, 10-ти пат по ред, откако американската централна банка процени дека каматните стапки би можеле да останат покачени подолго од оче...

Донаторска акција за поддршка на образовните потреби на деца од рурални средини
Донаторска акција за поддршка на образовните потреби на деца од рурални средини
Бизнис Инфо

На иницијатива на Синдикалната организација на Народната банка, во соработка со нивните колеги од СФОМ и синдикалните организации на деловните банки, беше организирана донаторска акција за подобрување...

Кои се најпопуларните марки на автомобили во Европа
Кои се најпопуларните марки на автомобили во Европа
Бизнис Инфо

Tesla можеби го има најпродаваниот модел во првата половина од годината, но е далеку зад Volkswagen кога станува збор за вкупната продажба на автомобили. Во првата половина на 2023 година, во Европа с...

Како Руперт Мардок стана „крал на медиумите“: „Од ништо“ го направи најдобриот таблоид во светот
Како Руперт Мардок стана „крал на медиумите“: „Од ништо“ го направи најдобриот таблоид во светот
Бизнис Инфо

Почнувајќи од две мали австралиски редакции, Руперт Мардок изгради медиумска империја што се простира низ целиот свет. 92-годишниот медиумски магнат, кој во четвртокот објави дека се повлекува од функ...

Цените на нафтата нема да влијаат на борбата на ЕЦБ за скротување на инфлацијата
Цените на нафтата нема да влијаат на борбата на ЕЦБ за скротување на инфлацијата
Бизнис Инфо

Неодамнешното зголемување на цената на нафтата нема да ја попречи борбата на Европската централна банка за скротување на инфлацијата, според членот на Управниот совет Франсоа Вилерој де Галхау. „Ние с...

Марк Цукерберг објасни зошто на работа секогаш доаѓа во сива маица
Марк Цукерберг објасни зошто на работа секогаш доаѓа во сива маица
Бизнис Инфо

Основачот на Фејсбук (сега Мета) и мултимилијардерот Марк Цукерберг  откри зошто секој ден носи едноставна сива маица на работа. Новинарите  ја искористија приликата да го прашаат милијардерот „зошто ...

Трговските односи меѓу ЕУ и Кина се многу неурамнотежени
Трговските односи меѓу ЕУ и Кина се многу неурамнотежени
Бизнис Инфо

„Европската унија има многу неурамнотежени трговски односи со Кина“, рече главниот трговски преговарач на Европската унија, Валдис Домбровскис. Иако се обидува да ја намали својата ранливост кога стан...

Во Новаци никна најголемата приватна фотоволтаична централа на Балканот која ќе произведува 85.000 MWh струја доволна за опсслужување 30.000 семејства
Во Новаци никна најголемата приватна фотоволтаична централа на Балканот која ќе произведува 85.000 MWh струја доволна...
Бизнис Инфо

Во Новаци, на само 50 метри од одлагалиштето на јаловината од Рудникот Суводол, изградена е најголемата приватна фотоволтаична електроцентрала во земјава – ФЕЦ Новаци која моментално е и најголема на ...

Русија очекува рубљата да зајакне до крајот на 2023 година
Русија очекува рубљата да зајакне до крајот на 2023 година
Бизнис Инфо

Рускиот министер за економски развој Максим Решетников во петокот на состанокот на владата изјави дека до крајот на 2023 година министерството очекува зајакнување на рубљата, а вредноста на доларот ќе...

Бројот на возила во Македонија се зголемува, се увезуваат повеќе половни и дизел автомобили
Бројот на возила во Македонија се зголемува, се увезуваат повеќе половни и дизел автомобили
Бизнис Инфо

Минатата година на патиштата низ Македонија имало 483 илјади автомобили или по 263 автомобили на 1.000 жители, што е раст од 80 проценти за десет години, од 146 возила на 1.000 жители во 2012 година. ...

Побрза конвергенција кон ЕУ за просперитет и повисок животен стандард
Побрза конвергенција кон ЕУ за просперитет и повисок животен стандард
Бизнис Инфо

Европската Унија не е дестинација, тоа е патување. Демократско општество, почитување и заштита на правата и владеењето на правото, мултиетничност, мултикултурност, слобода на движење на добрата, капит...