Банкометар

Песимизам на крипто берзите: Биткоинот може да падне и до 5.000 долари?
Песимизам на крипто берзите: Биткоинот може да падне и до 5.000 долари?
Банкометар

Оваа 2022 година се покажа како исклучително тешка година за крипто индустријата. Цената на биткоинот падна за 65 отсто од почетокот на годината, криптовалутата „Луна“ доживеа целосен колапс на вредн...

ТЕЦ „Неготино“ е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија
ТЕЦ „Неготино“ е вклучен на мрежа и испорачува електрична енергија
Банкометар

ТЕЦ „Неготино“ е синхронизиран на мрежа во 12:20 часот и ја засилува својата снага на производство до постигнување 90 мегавати по котел, информираат од АД „Електрани на Северна Македонија“ (ЕСМ). -Во...

Повеќе од 200 компании ја подобрија конкурентноста со помош на ЕБОР и ЕУ
Повеќе од 200 компании ја подобрија конкурентноста со помош на ЕБОР и ЕУ
Банкометар

Над 200 мали и средни претпријатија (МСП) во Македонија успешно ги имплементираа инвестициските проекти и ја подобрија конкурентноста благодарение на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Евро...

Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје – Солун
Хеленик Петролеум и Македонија побараа дозвола за работа на нафтоводот Скопје – Солун
Банкометар

Вардакс, претпријатието кое стопанисува со нафтоводот Скопје – Солун, до Регулаторна комисија за енергетика поднесe барање за добивање лиценца зa повторно да проработи, објави порталот „Φактор“. Во о...

Познато кога ќе се плаќа поевтин роаминг меѓу Западен Балкан и ЕУ
Познато кога ќе се плаќа поевтин роаминг меѓу Западен Балкан и ЕУ
Банкометар

Комерцијалните преговори за намалување на надоместоците за роаминг помеѓу ЕУ и Западен Балкан ќе започнат годинава, а дефинирањето на цените ќе се претстави во мај следната година. Намалувањето на на...

Почнува новиот ИПА 3 програмски период во спроведувањето на Програмата за прекугранична соработка меѓу Северна Македонија и Бугарија
Почнува новиот ИПА 3 програмски период во спроведувањето на Програмата за прекугранична соработка меѓу Северна Македо...
Банкометар

Министерот за локална самоуправа Ристо Пенов ќе се обрати на официјално отворање на ИПА Програмата Бугарија – Северна Македонија 2021 – 2027 (Интеррег VI-A), во Струмица. Денеска официјално отпочнув...

Владата ги зголемува платите во министерствата дури и по 15.000 денари: Ова се новите плати за 2023 година
Владата ги зголемува платите во министерствата дури и по 15.000 денари: Ова се новите плати за 2023 година
Банкометар

Просечната бруто плата во Владата ќе се зголеми за 5.350 денари и догодина ќе изнесува 64.200 денари, а за 6.600 денари се намалува просекот во Собранието и во 2023 просекот ќе изнесува 66.900 денари...

Продолжува амандманската расправа за Предлог-буџетот за 2023
Продолжува амандманската расправа за Предлог-буџетот за 2023
Банкометар

Во Собранието денеска продолжува амандманската расправа за Предлог-буџетот за 2023 година. Поднесени се 263 амандмани од сите политички партии, а досега се прифатени повеќе предложени амандмани. Сог...

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите
Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите
Банкометар

Народната банка објави повик за пријавување трудови за 45. сесија на Клубот на истражувачите, којашто ќе се одржи на 23 декември 2022 година (петок), со почеток во 14:00 часот, во просториите на Наро...

10 дами успешно прават добивки – ланскиот заеднички профит им бил 24 милиони евра
10 дами успешно прават добивки – ланскиот заеднички профит им бил 24 милиони евра
Банкометар

Пари анализа: Кои се најпрофитните компании каде жена е стопроцентен управител  Во светот, за жал, женскиот труд сѐ уште се цени помалку од машкиот, а и на менаџерските позиции жени има помалку отко...

Нова докапитализација на ПроКредит Банка во вредност од 13 милиони евра
Нова докапитализација на ПроКредит Банка во вредност од 13 милиони евра
Банкометар

Прокредит банка АД Скопје изврши зголемување на капиталот на банката за дополнителни 13.000.000 еур. Врз основа на Решението на Комисијата за хартии од вредност УП 1 Број 10-283 од 11.11.2022 година,...

Доларот повторно расте
Доларот повторно расте
Банкометар

На светските пазари се зголеми вредноста на доларот во однос на останатите светски валути. Индексот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути с...