КулАрт

Рамбо Амадеус е во Скопје за својот концерт во Филхармонија, можно е да сними и нова песна!
Рамбо Амадеус е во Скопје за својот концерт во Филхармонија, можно е да сними и нова песна!
КулАрт

Скопје, 6 декември 2022 Непосредно пред својот прв концерт во Филхармонија, во четврток на 8 декември, црногорскиот артист Рамбо Амадеус и претставници од организаторот, ЗЏМ денес се сретнаа со новина...

Јадранка Клисарова гостуваше во ОУ “Александар Македонски”
Јадранка Клисарова гостуваше во ОУ “Александар Македонски”
КулАрт

ден 06.12.2022 годинаа во ООУ “Александар Македонски” учениците од трето одделение ја обработуваа лектирата “Децата од нашето училиште” , од авторот Јадранка Клисарова. На покана од одделенските наст...

Социјалното претприемништво како алатка за инклузија- одбележан светскиот ден на лица со попреченост
Социјалното претприемништво како алатка за инклузија- одбележан светскиот ден на лица со попреченост
КулАрт

Вчера, на 4ти декември, во социјалното претпријатие „Кантрисајдретрит“, во с. Опила, Ранковце, се одбележа светскиот ден на лицата со попреченост под мотото „Сите сме еднакви!”. На настанот покрај му...

Библиотеката во Охрид ќе го чествува Патронот на Градот Свети Климент Охридски
Библиотеката во Охрид ќе го чествува Патронот на Градот Свети Климент Охридски
КулАрт

Во рамките на општинската програма за прослава и одбележување на 8 Декември – Денот на Св. Климент Охридски – Патрон на Охрид се вклучува и НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид.Утре во 12.00 часо...

ОЛИВЕРА ЈОВАНОВСКИ: Паднав како метеор од небо, сега се пробивам низ трасата на македонската книжевност и литературата
ОЛИВЕРА ЈОВАНОВСКИ: Паднав како метеор од небо, сега се пробивам низ трасата на македонската книжевност и литературата
КулАрт

Кога зборуваме за Оливера Јовановски, поетеса која по долги децении од Австралија се пресели со своето семејство да живее и твори во Скопје, неизбежно е да кажеме дека нејзиниот талент го открил еден...

“Суперхикс” со “Добар човек”
“Суперхикс” со “Добар човек”
КулАрт

Суперхикс Банда инструментале ја промовираа новата песна „Добар човек”Суперхикс го промовираа својот нов сингл со наслов “Добар Човек” и анимиран видеоспот авторско дело на младите Меланија Димоска ...

Христо Петрески  – НОВИ СТРАНИЦИ ВО ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА
Христо Петрески – НОВИ СТРАНИЦИ ВО ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА
КулАрт

Ако стана веќе по малку здодевно да се говори и пишува за литературата за деца кај нас, главно поради преповторувањето на истите рефрени, флоскули и фрази и замрената, демодирана и застоена ситуациј...

Изложба “Преспа во дневникот на Сирио Гали”
Изложба “Преспа во дневникот на Сирио Гали”
КулАрт

ден 6 декември 2022 година во изложбениот салон на Домот на култура „ Драги Тозија“ Ресен (Сарај) во 18 ч. ќе биде организирана изложба на фотографии „Преспа во дневникот на Сирио Гали“.Настанот ќе...

Нов мандат за Младен Чадиковски  во ЗНМ
Нов мандат за Младен Чадиковски во ЗНМ
КулАрт

Рекорден број на новинари и медиумски работници беа присутни на годишното Изборно собрание на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) на кое се гласаше за нов Претседател на Здружението и за но...

Се отвори ФабЛаб СКОПЈЕ на Машински Факултет!
Се отвори ФабЛаб СКОПЈЕ на Машински Факултет!
КулАрт

На Машинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на ден 01.12.2022 се отвори лабораторијата за дигитална фабрикација и производство- ФабЛаб СКОПЈЕ, каде младите ќе имаат можно...

“Вардар филм” почнува соработка со Филмски центар Сараево
“Вардар филм” почнува соработка со Филмски центар Сараево
КулАрт

Во изминатиот период, се одвиваа низа состаноци и редовна комуникација со раководството на Филмскиот Центар Сарајево, Босна и Херцеговина, каде се увидоа сличностите и можностите за потенцијални про...

НУ „Григор Прличев“ од Охрид прогласена за Библиотека на годината
НУ „Григор Прличев“ од Охрид прогласена за Библиотека на годината
КулАрт

НУ „Григор Прличев“ од Охрид прогласена за Библиотека на годината - КулАрт.мк Барај .td-container, .tdc...