Капитал

Алкалоид пушти во употреба нова  инвестиција од 720 илјади евра
Алкалоид пушти во употреба нова инвестиција од 720 илјади евра
Капитал

Новите лаборатории за контрола на квалитетот, истражување, развој и за регистрации се организирани на простор од 400 м², во производствениот сегмент за козметички производи на локалитетот во Ѓорче Пет...

Анастас Маженковски, Царинска управа: Во С. Македонија забранет е увоз на отпад за согорување
Анастас Маженковски, Царинска управа: Во С. Македонија забранет е увоз на отпад за согорување
Капитал

Согорувањето на отпад за добивање на енергија е контроверзна тема во јавноста и има многу спротивставени мислења за неа.Во Р.С. Македонија оваа постапка е регулирана со Законот за управување со отпад....

Во Македонија во училишта, во Хрватска во судови и шопинг молови: бран од дојави за поставени бомби ја потресува јавноста
Во Македонија во училишта, во Хрватска во судови и шопинг молови: бран од дојави за поставени бомби ја потресува јавн...
Капитал

Утрово повеќе судови низ цела Хрватска добија дојави за наводно поставени бомби. Потоа и неколку шопинг молови – Славонски Брод, Винковци, итн. –  добија исти такви дојави. Утрово повеќе судо...

Рекордни 193 милиони евра за земјоделството во 2023
Рекордни 193 милиони евра за земјоделството во 2023
Капитал

Најголем дел од средствата се алоцирани во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, каде што има и најголемо зголемување. Во 2023 година, Агенцијата ќе располага со 140 ...

Специјална едиција „Најголеми и најуспешни компании“ на Капитал
Специјална едиција „Најголеми и најуспешни компании“ на Капитал
Капитал

Капитал Медиа Гроуп има задоволство да ја најави специјалната едиција „Најголеми и најуспешни компании“ што ќе излезе на 27.12, каде што ќе ги претставиме бизнисите во Македонија, но и на Балканот, со...

Хрватска ИТ компанија е меѓу трите најдобри во Европа што излегле на берза лани
Хрватска ИТ компанија е меѓу трите најдобри во Европа што излегле на берза лани
Капитал

Спан е една од најголемите хрватски ИТ компании и единствена чии акции котираат на берза, а наградата меѓу трите најдобри компании во Европа е доделена ѝ е во рамки на Генералното собрание на мали и с...

Владата најави привремен данок на екстра профит за фирмите
Владата најави привремен данок на екстра профит за фирмите
Капитал

Ќе се користат моделите од земјите што го применија. Хрватска деновиве претстави таков данок на екстра профит, којшто во принцип ги засега најголемите 200 фирми во земјата. Дел од концептот на дан...

Ковачевски: Нема да се воведе прогресивно оданочување
Ковачевски: Нема да се воведе прогресивно оданочување
Капитал

Во однос на хонорарците, премиерот рече дека тие ќе имаат можност доброволно да плаќаат придонеси за пензиско и здравствено осигурување. Притоа, ќе има посебна платформа, затоа што тие немаат постојан...

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2022/2023
Фондацијата „Трајче Мукаетов“ додели 40 нови стипендии за учебната 2022/2023
Капитал

За петнаесет години постоење, Фондацијата „Трајче Мукаетов“ стипендирала 619 студенти по фармација и по медицина при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје, а за досегашните активности инвестир...

Тендерски повик за EU4Green
Тендерски повик за EU4Green
Капитал

Во рамките на проектот EU4Green ќе се развијат конкретни планови за спроведување на Зелената агенда заедно со властите во земјите партнери и националните претставници од индустријата и граѓанското опш...

НЛБ го враќа лизингот во понудата, Lease&Go доаѓа на македонскиот пазар
НЛБ го враќа лизингот во понудата, Lease&Go доаѓа на македонскиот пазар
Капитал

Компанијата ќе нуди финансиски и оперативен лизинг на движни предмети, кој вклучува патнички возила, лесни и тешки товарни возила и опрема. НЛБ како една од најголемите финансиски групации во реги...

In Memoriam: Почина неврохирургот д-р Јовица Угриновски
In Memoriam: Почина неврохирургот д-р Јовица Угриновски
Капитал

По тешко боледување на 77-годишна возраст утрово почина неврохирургот Јовица Угриновски, соопштија од приватната болница „Неуромедика“, каде Угриновски беше основач и претседател на управниот одб...